Kampanjer ​​​​​ -  Webbshopen  -  New Wave Profile  -  Maila oss ​​​​​​​
  
Hem | Märken | Pins & Klubbnålar | Mera om ... Pins

Mera om ... Pins

Denna sida ger dig en massa extrainformation om pins. Läs den och du blir nästan en lika stor märkesexpert som vi är. Har du missat "startsidan" med prislista mm? Ingen fara. Gå tillbaka till Pins.

En bra start är att se bildspelet nedan som är en grundkurs om metallmärken. ​(Lägg muspekaren över bilden så stannar bildväxlingen så att du hinner läsa).
OBS! Denna sida innehåller MYCKET information. Vi rekommenderar en dator med stor skärm och en skön stol. Bättre än en mobil med liten skärm.
  • bildspel pins 01
  • bildspel pins 02
  • bildspel pins 03
  • bildspel pins 04
  • bildspel pins 05
  • bildspel pins 06
  • bildspel pins 07
  • bildspel pins 08
  • bildspel pins 09
  • bildspel pins 10
  • bildspel pins 11
  • bildspel pins 12

REN METALL ELLER MED FÄRGER?

Det är en av de första sakerna att ta ställning till. Ska man ha det med färg så får man välja mellan emaljfärg eller tryckt. Vill man ha det i ren metall är det enklare men ska motivet vara i enkel relief (2D) eller mer komplicerat och 3D? Vad ska det vara för plätering (färg på metallen)?
Till sist bör man också ha klart för sig vad för fäste man vill ha på baksidan.
Mycket att hålla reda på alltså.

Bildspelet ger dig baskunskaperna.
(Lägg muspekaren över bilden så stannar bildväxlingen så att du hinner läsa)

MER ELLER MINDRE VANLIGA PRISTILLÄGG

Ett metallmärke kan göras på så många olika sätt och basprislistan på denna sida ger ett bra budgetpris som stämmer i de allra flesta fall. Några saker kan dock göra att det kan kosta mer och därför vill vi gärna ge en offert på det märke som ni vill beställa. Vi kan då även förklara varför just era önskemål fördyrar det hela. 
Nedan läser man mer om olika emaljer, pläteringar, strukturer, reliefer, fästen mm som kan göra att priset går upp något.
OBS! Du vet alltid slutligt pris innan du ger klartecken till produktion.
- Imiterad eller äkta hårdemalj. 20 - 50% extra. Offereras alltid.
- Fler än 4 emaljfärger. 60 öre extra per färg över fyra.
- Små detaljer som kräver att man behöver specialmetall. +10%.
- Antik- eller satin-plätering. ca +20%.
- 3D. Räkna med 800 kr extra totalt för dyrare verktyg.
- Säkerhetsnål +1:25 kr/st, Tietac + 2:50 kr/st, Skruv&mutter +3:50 kr/st.
- Lång nål med skydd + 1:50 kr/st.
- Sandblästrad botten. +15%
Vi prisberäknar alltid först innan beställning. Det tjänar ni på!

EMALJERADE PINS

Emaljerade pins är väl för de flesta av oss urtypen av pins. Motivet präglas i en metall och i de små nedsänkningarna läggs i emaljfärg (för hand). Efter det poleras märket, får sin nål på baksidan och plätering (metallfärg). Det är ett gediket hantverk trots den låga kostnaden.
Präglat märke i mässing, koppar eller järn som sedan får en så kallad mjukemalj är vanligast. En variant till präglig är etsning på mässing. Den metoden tar man till ibland om det är mycket små detaljer i motivet som inte lämpar sig för den mer "hårdhänta" prägligen. Mycket svårt att se skillnad men ett knep är att se på ytterkanten. Den är av tekniska skäl lite bredare på etsat märke.

Mjukemalj är vanligaste färgen. Det är en metallfärg som blandas enlig PMS-skalan i önskad kulör. För mer exklusiva pins är det vanligt att använda hårdemalj eller imiterad hårdemalj. "Riktig hårdemalj" finns i ett mycket begränsat antal färger medan "imiterad hårdemalj" kan blandas till önskad kulör.

En annan effekt som man kan använda sig av är transparenta eller glittriga emaljer. Klicka på bilderna så öppnas en pdf-fil med mer tydligare bilder på dessa specialemaljer.
Mjukemalj ingår i basprislistan. Övriga emaljer offereras.
  • pins emalj1
  • pins emalj2

PLÄTERINGAR

En plätering är en metall som via elektrolys läggs på godset som ett tunt skikt för att få fram den metallfinish som man önskar.
Mässing (fuskguld), nickel (fusksilver) eller svart nickel kostar inget extra och dessa är de vanligaste pläteringarna om man ska ha emaljerade pins (dvs pins med emaljfärger).
Antikbehandling av metall ger en lite mörkare ton och används ofta när man gör pins i ren metall. Förutom att allt det glansiga i guld och silver försvinner så får man även lite extra skuggeffekter. Det blir oftast mörkare i nedsänkta delar vilket ökar kontrasten. Dessa kostar mer. Budgetera med drygt en krona extra per märke.
Satinpläteringar är snyggt! Det gör att metallen inte blir så blank och det ger också ett exklusivt intryck. Tekniken kan användas om hela märket ska göras i matt guld eller matt silver. Ska enbart delar av märket vara matt så använder man sig oftast av andra billigare sätt som blästring eller strukturbottnar. Offereras även detta.
Dubbelplätering är möjligt, dvs en del av märket är guld och annan del är silver,
platings1platings1
platings1
platings3platings3
platings3
platings4platings4
platings4

STRUKTURER

Det finns olika sätt att göra en yta matt på ett pin eller medalj. Det enklaste sättet är att lägga in en struktur när man tillverkar verktyget som ska användas när märket stansas. En fin struktur (1 eller 3) blir nästan samma som om man sandblästrat vilket också är en variant.

pins strukturerpins strukturer
pins strukturer

2D eller 3D

Det är vanligt att man lägger motiv i relief på ett metallmärke. Vanligast är så kallad 2D-relief. Märket nedan till vänster är ett sådant. Det har också en struktur enligt ovan i bottnen. 2D-relief betyder att det finns två olika plana nivåer i märket. Nivåskillnaden mellan varje nivåerna är inte stor, några tiondels millimetrar, men det räcker för att få fram effekten.
Märket i mitten och till höger är med så kallad 3D-relief. Det betyder att det inte är plana ytor utan att de är något rundade eller välvda. 3D kan även krävas om det är fler än två plana nivåer. 
pins 2D3Dpins 2D3D
pins 2D3D

GJUTNA 3D

Räcker det inte med ett stansat 3D-märke så får man ta till pressgjutning, dvs att man pressar en lättsmält legering (zink) in i en form. Det finns även en annan teknik där man via centrifugering pressar ihop ett metallpulver i en form. Lite dyrare verktyg.
Att gjuta ett märke är inte enda sättet att ta hål i märken. Det kan man göra även med präglade pins, även om det kräver ett extra verktyg.
Numrering av pins kräver inget extra verktyg.
pins gjutnapins gjutna
pins gjutna

TRYCKTA PINS

Att trycka färgerna istället för att emaljera är mycket vanligt när motivet inte tillåter metallkanter mellan färger. Det kostar normalt inget extra om det ska tryckas med en färg eller två olika färger. Ska man ha fler så räkna med 300 kr extra per färg.
Ett motiv med tonade färger måste offsettryckas med CMYK-färger. Det innebär fem färger och därmed ett tillägg på 3 x 300 kr = 900 kr.

Tryckta pins på aluminium är det billigaste sättet att ta fram ett pin om man ska ha minst 500 st. Fri ytterform, epoxy på ytan eller lackat, fjärilslås på baksidan.
                

FÄSTEN & TILLBEHÖR

Stiftlås (fjärilslås) eller gummistoppet ingår som standard och kostar inget extra medan övriga fästen kostar lite extra. Dock inte avskräckande mycket. Det går att dela upp ordern och beställa olika fästen. Dock inte färre än 25 av varje variant. Ett tips är att även ta en del pins helt utan fäste. Dessa är användbara för att själv applicera på olika föremål vilket ger ett snyggt och exklusivt intryck.
Klicka på bilderna nedan för 2 sammanställningar av fästen & tillbehör.
  • pins offset
  • pins screen

VANLIGA TILLBEHÖR

Slipsklämmor och manschettknappar är vanliga tillbehör när man tillverkar metallmärken. Minst 25 av varje tillbehör men för övrigt inga problem att kombinera i sin totala order.
Missa inte heller möjligheten att få dem snyggt paketerade i boxar eller varför inte pins med ett insamlingskort. Kostar troligtvis betydligt mindre än vad du just nu tror och definitivt om ni funderar på att sätta på kort eller annat i efterskott.

  • pins till slipsklamma1
  • pins till manschett1
  • pins till clips1
  • pins till magneter1
  • pins till boxar1
  • pins till packat
  • pins till kort1
  • pins till pasar1

NUMMERLAPPSHÅLLARE

Ett bra exempel på hur man kan kombinera ett snyggt metallmärke med ett praktiskt tillbehör är "nummerlappshållaren", som används inom tävlingar inom hundsport. Metallmärket anpassas till plastrem med krokodilklämma som finns som tillbehör och så har man en snygg och exklusiv nummerlappshållare. 
HovawartHovawart
Hovawart
nummerlappshallarenummerlappshallare
nummerlappshallare

SPECIALPINS

Det finns i princip ingen hejd på vad man kan åstadkomma genom att kombinera pläteringar, strukturer, emaljer, stenar mm.
Se inspirationsbilder. Som säkert alla förstår så finns det inga prislistor för specialpins utan varje projekt måste offereras för sig. För att få fram ett pris krävs ett original som beskriver hur det ska utformas. Börja alltså med att ta fram ett original/skiss som man kan ha som utgångspunkt.
Rörliga pins kan man åstadkomma på flera sätt. Ett sätt är använda fjäder och sedan använda sig av två olika pins som hänger ihop via fjädern. En annat sätt att göra rörlighet är att ha ett fäste på baksidan som kan föras fram och tillbaka i en skåra i det bakre märket. En tredje variant är pins med gångjärn.    
Pins med blinkande ljus är en annan variant om man vill väcka uppmärksamhet i exempelvis en kampanj. Hål görs i metallmärket och i hålet placeras en led-lampa med ett litet batteri fäste på baksidan.
Pins med stenar är den vanligaste varianten av specialpins. Bara en enda liten sten i märket kan göra en väldig skillnad.



   

  • pins special1
  • pins special31
  • pins special2
  • pins special4

ORIGINAL FÖR PINS

Original till pins kan vara lite komplicerat men på samma gång enkelt på så sätt att fabriken alltid gör iordning att artwork som visar hur man kan göra. Detta är inte något som kostar extra utan ingår i vår service. Vill man läsa mer om original för pins och metallmärken så gå till sidan för Märkesorginal.

pins originalpins original
pins original